Oslavte s námi 10. výročí!

Novinka - 17. 1. 2024

 

Milí příznivci klasické hudby,

 

s radostí Vás zveme na jubilejní 10. ročník Lednicko-valtického hudebního festivalu, který se bude konat v roce 2025. Tento výjimečný ročník jsme se rozhodli zasvětit spojení americké hudby a umělců s historií a krásou našeho regionu.

Lednicko-valtický areál je plný fascinujících příběhů a spojení. V době, kdy zde vyrůstala zcela nová kulisa, se tento kraj stal centrem kulturního a přírodního experimentu. Součástí dnešního Lednicko-valtického areálu se proto stala tzv. malířská a krajinná kompozice, do té doby jinde na světě nevídaná, s masivním využitím severoamerických stromů a rostlin. Tento unikátní koncept, který spojoval přírodní krásy s uměleckými vizemi, dodnes fascinuje návštěvníky z celého světa.

Celý program festivalu bude koncipován tak, že místo dovážení stromů a semen z Ameriky – jako to dělal lichtenštejnský zahradník Joseph van der Schott – přivezeme špičkové americké umělce a hudbu skladatelů provázaných s touto zemí. Jedinečné prostory zámků a saletů rozezní kompozice Bernsteina, Korngolda, Coplanda, Barbera, Williamse a mnoha dalších.

Když Antonín Dvořák komponoval svou Symfonii č. 9 „Z Nového světa“, kníže Jan II. z Lichtenštejna připravoval krajinářské úpravy valtické zahrady a nádvoří. Dvořákova symfonie, inspirovaná jeho pobytem v Americe, přináší do dramaturgie festivalu jedinečný transatlantický dialog a jsme rádi, že tuto zásadní symfonii skladatele, který v USA strávil několik let svého života, na festivalu zahraje Slovenská filharmonie. Ta bude ozdobou našeho jubilea a vystoupí na LVHF ve své premiéře.

Mezi osobnosti, které představíme široké veřejnosti, patří i ilustrátoři bratři Bauerovi, rodáci z Valtic, jejichž talent objevil botanik a významný lékař Norbertus Adamus Boccius, který dlouhá léta stál v čele zdejšího Konventu Milosrdných bratří a výrazně dopomohl k vyšší úrovni lékařství ve Valticích. Jejich společným dílem tvořeným v letech 1776–1804 je překrásně ilustrovaný herbář o 14 svazcích, který zachycuje 2748 věrohodných akvarelových (téměř trojrozměrných) obrazů rostlin dovezených z celého světa včetně Ameriky, mezi nimiž nechybí ani ty, které se ve Valticích a Lednici vyskytují doposud. Toto unikátní světové dílo bylo později darováno knížecí rodině Lichtenštejnů a je uloženo v archivu ve Vaduzu. Bratři Bauerovi budou inspirací nejen pro přednášku, ale i pro dětské výtvarné dílny. Ostatně i vizuál příštího ročníku bude vycházet z jejich ilustrací, laskavě zapůjčených z Knížecích sbírek.

Přijďte s námi oslavit tuto výjimečnou událost, kde historie a hudba splynou v jedno a nabídnou nezapomenutelné zážitky. Těšíme se na Vaši účast a společné prožitky na Lednicko-valtickém hudebním festivalu 2025!

 

 

Srdečně Vás zve,

Jiří Partyka
ředitel a dramaturg LVHF

 

 

 

 

 

Foto:
Josef Anton Bauer (1756-1831), Franz Andreas Bauer (1758-1840),  Ferdinand Lukas Bauer (1760-1826), „CERCIS canadensis Lin: (…)“, from: Hortus Botanicus or Liber regni vegetabilis, plants assembled by Norbert Boccius, Prior of the Monastery of the Brothers of Merci in Feldsberg (Valtice), Volume 12, fol. 136, 1798
LIECHTENSTEIN. The Princely Collections, Vaduz–Vienna, Inv. GR 527.12
© LIECHTENSTEIN. The Princely Collections, Vaduz–Vienna